Menü İçeriği; ●Kaşık Çorbası ●Beşamel Soslu Tavuk ●Havuç Tarator Salatası ●Soğuk Baklava Tadında Sütlaç Kaşık Çorbası (Şifa Deposu) Tarifi İçin Malzemeler 1 yemek kaşığı pirinç 1 yemek kaşığı bulgur 1 yemek kaşığı yeşil mercimek 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek 5 su bardağı su 2 su bardağı tavuk suyu 1 çay bardağı haşlanmış nohut Terbiyesi için: 1 su bardağı yoğurt 1 adet yumurta 1 yemek kaşığı dolusu un Yarım limon suyu Sosu için; 2 yemek kaşığı zeytin yağı 1 dolu yemek kaşığı tereyağı 1 adet soğan 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber Tuz Kaşık Çorbası (Şifa Deposu) Tarifi Nasıl Yapılır? Pirinç ve mercimekler güzelce yıkanıp suyu süzülür tencereye alınır. Bulgurda ilave edilip, üzerine 5 su bardağı su eklenip, haşlamaya bırakılır. Haşlandıktan ve yumuşadıktan sonra terbiyesi için un, yumurta, yoğurt ve limon suyu güzelce çırpılır. İyice haşlanıp yumuşayan bakliyatların suyundan terbiyenin içine 1-2 kepçe koyularak karıştırılır. Terbiye yavaş yavaş tencereye eklenerek karıştırılır. Üzerine haşlanmış nohut ve tavuk suyu eklenerek 10 dk daha kaynatılır. Sosu için tavaya yağlar alınır. Küçük küçük doğranmış soğanlar eklenerek kavurulur. Üzerine baharatlar ilave edilip ocaktan alınır. Çorbanın üzerine gezdirilir. 5 dk daha özleşmesi için pişirilip ocaktan alınır. Mis gibi çorbamız hazır. Beşamel Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler 500 g kemiksiz tavuk eti (ben kalça ve göğüs karışık kullanıyorum) 1 adet kuru soğan 1 diş sarımsak 1 adet kırmızı biber (isteğe bağlı, evde varsa kullanıyorum) 1 yemek kaşığı domates salçası 2 yemek kaşığı sıvı yağ 1 kase kadar konserve garnitür (bezelye, havuç, patates) 1 çay kaşığı pul biber Yarım çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz Yarım çay bardağı sıcak su (60 ml) Beşamel sos için; 2,5 yemek kaşığı un 2 su bardağı süt 1 dolu yemek kaşığı tereyağı 1 çay kaşığı tuz Beşamel Soslu Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuk etlerini parmak kalınlığında doğrayarak sıvı yağı kızdırdığımız tavada soteleyelim. İnce doğranmış soğanları ilave ederek bir iki çevirelim. Rengi dönmeye başlayınca doğranmış kırmızı biber ve soğanı ekleyerek beraber bir kaç dakika daha çevirelim. Tavuklar kızardıktan sonra salçasını, sarımsağı, tuzunu ve baharatlarını ilave edelim, 1-2 dakika daha kavuralım. Suyunu süzdüğümüz konserve garnitürü ilave ederek karıştıralım. Yarım çay bardağı kadar sıcak su ekleyip bir iki dakika daha kaynatalım. Tüm malzemeler güzelce karışıp piştikten sonra hazırlanan tavuğu ocaktan alarak küçük bir fırın kabının tabanına yayalım. Onun üzerine de beşamel sos hazırlayıp yemeğin üzerini beşamel sos ile kapatalım. Son olarak üzerine kaşar peyniri rendesi ekleyelim. Fırın kabını fırına sürerek üzeri pembeleşinceye kadar 190 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım. Sürenin sonunda üzeri güzelce kızaran ve peynirleri eriyen fırında beşamel soslu tavuğumuz servise hazır. Afiyet olsun! Beşamel sos nasıl yapılır? Uygun bir tavaya tereyağını alarak eritin. Eridikten sonra unu ekleyip karıştırarak kavurun, rengi hafif dönmeye yakın çırpıcı ile bir taraftan hızlıca çırparak sütü ilave edin ve karıştıra karıştıra kaynatın. Kaynayıp koyulaştıktan sonra tuz ve karabiberi ekleyerek tekrar karıştırın ve ocaktan alın. Havuç Tarator Salatası Tarifi İçin Malzemeler 4 adet orta boy havuç 10 adet kornişon turşu 1 küçük kutu konserve mısır (150 g) 1 küçük su bardağı iri dövülmüş ceviz 5 dolu yemek kaşığı süzme yoğurt 2 dolu yemek kaşığı mayonez 1-2 diş sarımsak 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ 1 tatlı kaşığı tuz Yarım demet taze dereotu Havuç Tarator Salatası Tarifi Nasıl Yapılır? Havuçları rendeleyin ve zeytinyağında 5 dk kadar kavurun, çok fazla yumuşamasını beklemeyelim. Soğumaya bırakalım. Yoğurt, mayonez, sarımsak, tuz ve dereotu bir kasede güzelce karıştırın. Kornişonları küçük küçük doğrayın, diğer tüm malzemeleri ve soğuyan havuçları ekleyip karıştırın. Servis tabağına alıp dilediğiniz gibi süsleyin. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.. Soğuk Baklava Tadında Güllaç Tarifi İçin Malzemeler 12 yaprak güllaç 1,5 litre süt 1,5 su bardağı toz şeker 1 paket krem şanti 1 paket vanilya 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz Üzeri için; 100 gram bitter yada sütlü çikolata 3 yemek kaşığı kakao Soğuk Baklava Tadında Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır? Öncelikle çikolatamızı 30-40 dakika donması için buzluğa koyalım. (hazırlarıyla aynı görüntüyü elde etmek için) Cevizimizi kavuralım (bu şekilde daha lezzetli oluyor. ) Sütümüzü derince tencereye alarak ılıktan biraz sıcak olana dek pişirelim. (üzerinden buhar kalkınca altını kapatalım kaynamayacak ve parmağımızı yakmayan sıcaklık olucak) Şekerini ekleyerek eritelim. Kremşantisi ve vanilyasını da ekleyerek çırpalım. Dikdörtgen borcamımıza (ben yarım ölçü yaptığımdan yarısını kullandım)yaprağın altısını kırarak yerleştirelim. Ve sütümüzün yarısıyla eşit şekilde yaprakları ıslatalım. Cevizimizi yayalım. Kalan yaprakları eşit şekilde yerleştirerek kalan sütüde yayalım. 30 dakika buzdolabında streçleyerek bekletelim. Güllacımızı dilediğimiz şekilde bölelim. Üzerine kakaomuzu elek yardımıyla eleyelim. Rondada iri olarak çekilen çikolatamızı da yayarak buz dolabında 2,5-3 saat dinlendirerek servis yapalım...